Recept

Några recept på kakor och mat jag använder.

Kladdkaka

Smet
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • 0,75 dl kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vanlinjsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl grädde (havre, soja ...)
Till formen
  • lite olja (solros, raps, majs ...)
  • lite kokos (valfritt)
  1. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm diameter
  2. Strö ev kokos i formen
  3. Blanda ingredienserna till smeten i en bunke
  4. Häll smeten i formen och grädda på ca 190°C i ca 30 minuter

Kardemumma-kaka

En variant på kladdkakan. Bönor kan ersättas med mjöl.
Smet
  • 5 dl kokta bönor (vita, kidney ...)
  • 3 dl socker (gärna rårörsocker)
  • 2 msk kardemumma
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vanlinjsocker
  • 0,5 msk ingefära
  • 1 dl pumpafrön
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl grädde (havre, soja ...)
  • 1 dl kokos
Till formen
  • lite olja (solros, raps, majspi ...)
  1. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm diameter
  2. Mix pumpafrön och kokta bönor försiktigt med stavmixer i en bunke
  3. Blanda dessa med övriga ingredienserna till smeten
  4. Häll smeten i formen och grädda på ca 190°C i ca 35 minuter

Fyriskaka (sockerkaka med äpplen)

Smet
  • 3 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • 1 dl socker
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 msk vanlinjsocker
  • 1 dl mjölk (havre, soja ...)
  • 0,5 dl olja (solros, raps, majs ...)
Äpplen
  • 3 stora äpplen (eller 4-5 små)
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 msk ingefära eller kanel
Till formen
  • lite olja (solros, raps, majs ...)
  • lite kokos (valfritt)
  1. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm diameter
  2. Strö ev kokos i formen
  3. Skär äpplen i skivor, och skaka dem i en burk med socker och kryddor
  4. Blanda ingredienser till smeten i en bunke
  5. Häll smeten i formen, trycker ner äpplen och grädda på ca 200°C i ca 30 minuter

Rutor med variation

Smet
  • 9 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • 4 dl socker
  • 2 msk bakpulver
  • 2 msk vanlinjsocker
  • 2 dl grädde + 3 dl mjölk (havre, soja ...)
  • 1,5 dl margarin eller olja (solros, raps, majs ...)
  1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, så det även täcker kanterna
  2. Blanda alla ingredienser. Häll inte i eventuellt smält margarin och bakpulver direkt efter varandra.
  3. Häll smeten i långpannan och grädda på ca 200°C i ca 30 minuter

Äppelkaka

Till smeten
  • 10-15 äpplen
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  1. Skala, kärna och hacka äpplena i bitar
  2. Lägg äppelbitarna i en burk med 0,5 dl socker + ingefära och skaka
  3. Gör som ovan, men lägg till kanel i smeten och tryck i äpplen i smeten innan du gräddar.

Snoddas

Till smeten
  • 1,4 dl kakao
Glasyr
  • 1 msk kakao
  • 5 dl florsocker
  • 3 msk vatten (ungefär)
  • 1 dl riven kokos
  1. Gör som ovan, men lägg till kakao i smeten.
  2. Blanda de torra ingredienserna till glasyren i en bunke.
  3. Rör i vatten i glasyren, en bit i taget, tills allt är en smet. Ta inte för mycket.
  4. När kakan svalnat, lägg på glasyr och strö över riven kokos.

Citronkaka

Till smeten
  • Rivet ska (zest) av två citroner, helst ekologiska
  • Eventuell överbliven citronsaft från glasyren
Glasyr
  • 5 dl florsocker
  • 3 msk citronsaft (ungefär)
  • 1 dl riven kokos
  1. Gör som ovan, men lägg till rivna citronskal i smeten.
  2. Blanda de torra ingredienserna till glasyren i en bunke.
  3. Rör i citronsaften i glasyren, en bit i taget, tills allt är en smet. Ta inte för mycket.
  4. När kakan svalnat, lägg på glasyr och strö över riven kokos.

Saffranskaka

Till smeten
  • 0,5g saffran
  • 2 dl russin
  • 1 dl pärlsocker
  1. Stöt saffranet med lite strösocker
  2. Gör smeten som ovan, men lägg till saffran och russin.
  3. Strö på pärlsocker innan du gräddar.
  4. Grädda som ovan.

Fruktkaka utan nötter

Till smeten
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt
  • 2 msk kardemumma
  1. Hacka pumpakärnor och större bitar torkad frukt
  2. Gör som ovan, men lägg till pumpakärnor, frukt och kardemumma.